В края на септември и началото на октомври две изложби в София

...
В края на септември и началото на октомври две изложби в София
Коментари Харесай

Две изложби почитат паметта на Румен Скорчев

В края на септември и началото на октомври две изложения в София — едната в Националната художествена академия, а другата в изложба " Арте ", отбелязват 90 години от рождението на огромния наш художник Румен Скорчев (1932-2015). Със своето голямо творчество той е един от създателите с максимален принос за оформянето на българската пластична просвета през последните съвсем петдесет години. Освен това бе и сред най-разностранните създатели в разнообразни сфери на образните изкуства. 

В галерията на НХА до 7 октомври могат да се видят илюстрации, графика, рисунки и — това ще е

 

огромната изненада за част от гостите  

— живопис, при това голямомащабна. Произведенията в галерията маркират целия креативен път на художника, който употребява в работата си необятна палитра от графични и живописни техники: гравира офорти, рисува с перо и пастели, използва темперни, акрилни и маслени бои… Посетителите ще видят 10 от илюстрациите към „ Рубайят “ на Омар Хайям, гравюри върху мед от 1986-87 година, тушови „ Рисунки, правени през време на диалог “, правени с перо, от същия интервал. 

Централно място в салона заемат няколко различни версии на библейската легенда за „ Гибелта на слепците “ по картината на Брьогел и на скандалната за времето си „ Закуска на тревата ” на Едуар Мане. Това са две от

 

обичаните тематики на създателя ,

към които той се връща нееднократно през годините, разчувствуван от скрития в тях трагизъм и в опит да разгадае техните мистерии. Ранните разновидности (пастел върху хартия) са от началото на 90-те, а по-късните (маслени бои върху платно) - от 2011 година, като едно от платната за слепците с подзаглавие „ С респект към Брьогел “ е с дължина, надхвърляща 4 метра.

Куратор на изложбата е доктор Сузана Николова. В словото си при откриването тя припомни ролята на Скорчев за отварянето на света към българското изобразително изкуство. Като график през 70-те и 80-те години той взе участие постоянно в интернационалните състезания и артфоруми и печели десетки награди.

До 11 октомври пък в галерия „ Арте “ ще бъде представена експозиция, включваща  няколко живописни платна на Румен Скорчев и към 15 графики от сериите Кутията на Пандора, Кентаврите на земята, Реквием и други Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.

Румен Скорчев е

 

един от художниците с максимален принос

за оформянето на българската пластична просвета през последната третина на ХХ век. Роден на 7 октомври 1932 година в Търговище, той стартира да разгласява рисунки и карикатури в „ Народна юноша “ и „ Стършел “. Преди през 1958 година да бъде признат в Художествената академия, се дипломира като инженер паркостроител в Лесотехническия университет. В Академията учи Графика и Илюстрация. 

След 1969 година има над 30 независими изложения и голям брой участия в интернационалните изложения на рисунката, графиката, живописта и илюстрацията. Носител е на над 40 задгранични и национални награди, измежду които " Златен орден " на Второто биенале на графиката във Флоренция (1970), специфичната годишна премия за илюстрация, България (1972 и 1984), за графика (1974 и 1987) и за рисунка (1979) и др. От 1984 година е професор в катедра Графични изкуства в НХА, а от 2009 година е определен за учен от Българска академия на науките. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР